miércoles, 24 de diciembre de 2014

martes, 23 de diciembre de 2014

Mapa Conceptual del Projecte


Fitxa tècnica del Projecte




Títol de l’activitat: Com podem saber d’en Victor?
Descripció dels agents personals: 
Aprenents: Grup d’alumnes de 5è de primària.
Mediadora: Jo com a tutora i psicopedagoga.

Tecnologia mediadora: ordinandors de l’aula d’informàtica, projector de l’aula.

Descripció del problema de partença:  En Víctor és un nen de la classe de 5è que marxa a Holanda quan acabi el primer trimestre. Els companys es mostren tristos per la seva marxa.

Descripció argumentada del problema:  Els alumnes plantegen una pregunta: com podem saber com li va a la nova escola?
Característiques del problema segons Jonassen:
ESTRUCTURACIÓ: Aquest problema està ben estructurat ja que requereix l’aplicació d’un nombre determinat de conceptes. L’objectiu inicial és clar.
COMPLEXITAT: El problema té una complexitat baixa perquè implica un conjunt  restringit de variables.
ESPECIFITAT DEL CAMP: es tracta d’un problema que es pot donar en diversos contextos, els nens poden tenir necessitat de comunicar-se amb altres persones que viuen fora de Catalunya.
Seria un problema de presa de decisions ja que per solucionar aquest problema tenim diferents solucions i per trobar una solució els nens han de comparar les diferents opcions i veure quina és la que té més avantatges.

Manera com sorgeix o es planteja el problema:
Arran de la pregunta feta pels alumnes iniciem un debat sobre de quines maneres podríem posar-nos en contacte amb en Víctor (s’escriuen les idees a la pissarra), surten diferents opcions (carta, telèfon), alguns nens expressen que es pot fer per Internet , per correu electrònic, ja que per telèfon costa molts diners i per carta trigaria molt perquè Holanda està molt lluny.  Després d’arribar a la conclusió que comunicar-se per Internet té més avantatges. 

Context de l’activitat: Educació formal dins del context escolar. L’activitat es farà a l’aula i a l’aula d’informàtica.

Característiques cognitives, emocionals, actitudinals dels aprenents: L’alumne que marxa porta amb els companys des de primer de primària, porten molts anys junts i el vincle és molt fort. Es tracta d’un grup de 21 alumnes de 5è . És un grup molt mogut i una mica dispers. La cohesió del grup és bona, s’han treballat diverses dinàmiques de grup per reforçar aquest aspecte. A l’aula  hi ha 2 nens amb dictamen, un amb TDA, un altre amb TDAH.

Competències específiques que l’aprenent ha d’assolir:

Tractament de informació i competència digital:
-          Gestionar la bústia d’un correu electrònic
Competència d’aprendre a aprendre:
-          Redactar un correu electrònic de forma correcta
Competència lingüística i audiovisual:
-          Escriure i enviar correus electrònics
Competència d’autonomia i iniciativa personal
-          Mostrar predisposició a l’hora d’aprendre
Continguts:
Conceptuals:

  •  Parts d’un correu electrònic 
  • Creació d’una adreça de correu

Procedimentals:

  • Redacció de correus electrònics amb bona estructura. 
  • Utilització del correu electrònic tenint en compte totes les seves parts. 
  • Experimentació amb les TIC

 Actitudinals:

  •  Respecte entre als companys i les companyes. 
  • Ajuda als companys i companyes. 
  • Conscienciació de la utilitat dels correus electrònics en la vida diària


Previsió de la seqüència d’activitats i orientacions per a l’acció amb breu descripció de la previsió del paper mediador de les TIC:
Aquesta unitat constarà de cinc sessions en que treballarem tant a classe com a l’aula d’informàtica.
Durant la primera sessió recordarem la conversa que vam tenir quan vam saber que en Víctor marxava. Farem un debat sobre quina és la millor manera de posar-nos en contacte amb ell i tindrem idea de quins coneixements previs tenen sobre què és el correu electrònic.
A la segona sessió anirem a l’aula d’informàtica i cadascú crearà el seu correu electrònic. S’hauran d’identificar amb un nom d’usuari i contrasenya. Entre tots mirarem els diferents apartats d’una bústia i explicarem per a què serveixen.
A la tercera sessió els alumnes hauran d’escriure un correu dirigit a un company de la classe on haurà de fer-li preguntes a fi de que hi hagi una resposta. La mestra farà una llista amb els correus dels alumnes.
A la quarta sessió establirem una conversa sobre com ha anat l’activitat i si ha sigut d’utilitat.  A la cinquena sessió es realitzarà l’avaluació de l’activitat que consisteix en enviar un correu a la tutora.

Fonamentació psicopedagògica del disseny i vinculació amb els continguts d’aquesta assignatura:
Es pretén que els alumnes puguin solucionar els problemes i que ho facin d’una manera significativa, en que participin  de manera activa, es a dir, que ells siguin els protagonistes dels seus propis aprenentatges. Per tal de que els alumnes puguin modificar els seus models mentals sobre quina és la millor manera de comunicar-nos amb persones de manera rápida partirem dels seus coneixements previs, i partint d’aquests realitzarem les diferents sessions per tal de que reflexionanin, i expressin els diferents coneixements conscientment.

Procediments i criteris d’avaluació
L’avaluació serà contínua, es durà a terme durant  les activitats. A partir de la conversa que es va tenir i el seu recordatori, veurem quins coneixements previs tenen els alumnes.  L’avaluació d’aquesta programació será Redactar un correu enviat a la tutora.