viernes, 26 de septiembre de 2014

Avaluació inicial



Qüestions de desenvolupament breu

  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
 Podríem dir que el coneixement tecnològic i científic facilita el progrés tant social com econòmic però no són determinants, hi ha altres factors que hi influeixen.
En definitiva, els països amb més desenvolupament científic i tecnològic tenen més possibilitats de créixer econòmicament i socialment però no és garantia de creixement.

  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?
No, crec que la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies sigui garantia de neutralitat perquè les fonamentacions teòriques poden ser valides o no. Considero que el més important és l’ utilització que no pas la fonamentació científica.


  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
 Crec que és un molt bon recurs però no indispensable. Avui dia utilitzem molt les noves tecnologies a les aules perquè és un recurs motivador pels alumnes i els ajuda moltes vegades a assimilar els continguts d’una manera més divertida. Un exemple seria els clics que fem servir  on els alumnes repassen allò explicat a la classe a través de jocs. Per això considero que les noves tecnologies han de ser enteses com un recurs motivador i útil  per facilitar l’accés als aprenentatges però no estrictament essencial.

  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
 Una de les causes que s’estan donant en els diferents àmbits és l’evolució de les noves tecnologies. Han esdevingut noves maneres de relacionar-nos (a través de xarxes socials com facebook, twiter...). La tecnologia evoluciona cada dia i això fa que les persones s’adaptin a les novetats per poder relacionar-se, per compartir idees...

  1. Defineix en una frase la Tecnologia Educativa. Digues quin és el seu objecte d’estudi.
 La tecnologia Educativa seria el conjunt de recursos tecnològics que permeten al docent millorar el procés d’ensenyament – aprenentatge. L’objecte d’estudi seria com les noves tecnologies ajuden a construir el coneixement.

  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.
Un exemple de transmissió de coneixement podria donar-se en una classe quan el mestre/a explica la reproducció de les plantes.
 La construcció del coneixement té a veure amb l’aprenentatge significatiu d’Ausubel que diu que l’alumne és el constructor del seu propi coneixement. El mestre/a ha de facilitar aquest aprenentatge partint dels  coneixements previs dels infants.

  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
 Estic d’acord amb aquesta afirmació perquè és molt important i hi haurà més èxit en l’aprenentatge, quan l’Infant relacioni un coneixement amb els seu entorn proper.  És a dir, li doni sentit a allò que ha après.

  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
 Fins ara no havia contemplat aquesta possibilitat perquè desconeixia com es feia. Però aquest dies he modificat algunes coses com la inclusió del missatge al qual es respon, crec que és de gran utilitat per facilitar la comunicació amb els companys i també he canviat la imatge del fons del meu campus, ara sembla més divertit.

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?
      Crec que compto amb els coneixements previs, sóc capaç d’instal·lar un nou programari però      crec que tindria més dificultats per iniciar l’exploració. A l’escola utilitzo molt l’ordinador per preparar activitats però no conec la web 2.0 però tinc ganes d’aprendre nous programes.

 Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents:  6
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors:  8
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement :  9
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds:  5
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge:  8
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal:  1
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC:  2
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim:  4
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes:  7
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social:  8


Mapa de conceptes






  1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs   que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
 Estic segura que si canviaran perquè hi ha preguntes que m’han costat de contestar per desconeixement del tema. En aquesta assignatura espero aprendre eines que m’ajudin a desenvolupar la meva tasca com a mestra i futura psicopedagoga.



Conclusions

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

És la primera vegada que faig una avaluació inicial tant completa a la UOC. A través d’aquestes preguntes he pogut adonar-me dels meus coneixements previs referent a les noves tecnologies. He de dir que m’ha costat contestar algunes preguntes perquè no tenia clar que havia de contestar. Aquest document em servirà per veure quines eren les meves idees abans de començar a treballar l’assignatura.